Pocetna Pitajte dr Esmu Sadrzaj dr Esma Nasi partneri Slike BH beba

e-mail beba.ba

www.beba.ba = pitajte dr Esmu

 

Prva on-line interaktivna stranica za roditelje    Postavite pitanje dr Esmi Cemerlic Zecevic      Posjetite nase partnere      Zasto moje dijete place vise nego druga dijeca       Koja je hrana najbolja za moje dijete      Sta da radim kada dijete ima visoku temperaturu ....

 

Pocetna
Nazad

 

PROLIV

To su tečne i rijetke stolice. Najčešći uzrok su virusi i bakterije. Za nastanak proliva optužuje se loša higijena i prljave ruke. Ukoliko vaše dijete ima 5 do 6 stolica dnevno bez krvi, nema temperature, ne povraća  smatra se blagim prolivom, koji se može liječiti ukućnim uslovima.

Kako pomoći dijetetu ? 

Odmah u kućnim uslovima započinjete davati više tečnosti, ali ne čaj ili prokuhanu vodu.

Neophodno je dati tečnost koja sadrži dovoljno i minerala koje dijete gubi stolicama. Ukoliko možete  u apoteci kupite gotovi pripravak  takve tečnosti Nelit  ili kupite kesicu soli  (ORS oralna rehidracijska sol) koju rastvorite u litru prokuhane ohlađene vode. Ukoliko niste u prilici dobiti ovaj pripravak vi sami možete napraviti rastvor  od 4 zaravnjene kafene kašćice šećera i ½ zaravnjene kafene kašćice soli stavljene u litar prokuhane ohlađene vode. Nakon svake proljevaste stolice malom dijetetu date da popije ¼ čaše. Ukoliko dijete počena povračati pustite da se odmori i nastavite nadoknadu oprezno malin kaščicama. 

Odmah nastavljate i sa hranjenjem dijeteta u malim obrocima kuhanu rižu, mrkvu, pečeni krompir, obrano kiselo mlijeko, supa od iskuhanog nemasnog mesa. Ne davati svježe voće. 

Ukoliko se drugog dana stanje ne poboljša potražite savjet ljekara .

 

     

e-mail:

Informacije i pitanja: drEsma@beba.ba
Podrska korisnicima: Safet@beba.ba