Pocetna Pitajte dr Esmu Sadrzaj dr Esma Nasi partneri Slike BH beba

e-mail beba.ba

www.beba.ba = pitajte dr Esmu

 

Prva on-line interaktivna stranica za roditelje    Postavite pitanje dr Esmi Cemerlic Zecevic      Posjetite nase partnere      Zasto moje dijete place vise nego druga dijeca       Koja je hrana najbolja za moje dijete      Sta da radim kada dijete ima visoku temperaturu ....

 

Pocetna
Nazad

 

PRIPREMA ZA DOJENJE

Vrijeme trudnoće i briga oko nerođenog djeteta je idealna prilika za pripremu trudnice  za dojenje. Od početka trudnoće pod dejstvom hormona za dojenje se pripremaju  grudi, ali ukoliko se trudnici  ne pruži psihološka podrška,  ne samo u trudnoći nego i neposredno nakon poroda  desi se da ne započne stvaranje  mlijeka, ili ako je počelo da brzo prestane.  Vodeći brigu o prirodnoj ishrani djece  Svjetska Zdravstvena Organizacija  pokreće aktivnosti da izmjeni kruta pravila porodilišta.

Za uspostavljanje dojenja odogovornost porodilišta u odnosu na porodilje i bebe je velika, tu se  dojenje i uspostavlja.

Preporuka Svjetske zdravstvene organizacije je da porodilišta  funkcionišu po principu otvorena bolnica, da   istiću humanost bolničkih propisa i bolničkog osoblja prema porodiljama i bebama nazvane  popularno Bolnica prijatelj beba . Prijateljstvo se pokazuje tako što već u rađaoni majka dobije bebu na grudi gdje započinu bliski kontakti sa ispoljavanjem nježnosti, i gdje započinje dojenje . U takvoj ugodnoj atmosferi majka i beba napuštaju rađaonu , odlaze zajedno u bolesničku sobu gdje ostaju sve do otpusta.  Majka ima bebu stalno pored sebe, a medicinsko osoblje pomaže i pruža psihološku i tehničku podršku oko uspostavljanja dojenja. 

SAVJET TRUDNICAMA

Za porod odaberite Bolnicu pritatelja beba gdje možete  u prijateljskom okruženju  vi i vaša beba provesti prve sate zajedničkog života.

 

     

e-mail:

Informacije i pitanja: drEsma@beba.ba
Podrska korisnicima: Safet@beba.ba