Pocetna Pitajte dr Esmu Sadrzaj dr Esma Nasi partneri Slike BH beba

e-mail beba.ba

www.beba.ba = pitajte dr Esmu

 

Prva on-line interaktivna stranica za roditelje    Postavite pitanje dr Esmi Cemerlic Zecevic      Posjetite nase partnere      Zasto moje dijete place vise nego druga dijeca       Koja je hrana najbolja za moje dijete      Sta da radim kada dijete ima visoku temperaturu ....

 

Pocetna
Nazad

 

 

PROMJENE   U   TRUDNOĆI

Trudnoća  kod svake žene izaziva promjene ne samo oblika tjela nego i rada  pojedinih organa, što se smatra fiziologijom. Jedan broj trudnica labilnog živčanog sistema teže podnosi spomenute promjene i priželjkuje da se trudnoća što prije završi, dok se druge osjećaju dobro, promjene im ne pričinjavaju teret i u njima uživaju, a sama pomisao da će se trudnoća završiti dolaskom  bebe ih oplemenjuje.

Za vrijeme trudnoće rezerve vode u tjelu  se povećavaju i koža trudnice je zategnuta, a pred kraj  kod nekih trudnica se javljaju otoci na stopalima, podkoljenicama. Obavezna je kontrola ljekara i  ukoliko su  pritisak i  rad bubrega uredni mogu se nastaviti redovne kontrole. Da bi se spriječila pojava strija na stomaku,grudima, nadkoljenicama i kukovima potrebno je svakodnevna masaža preparatima na bazi ulja.    

Povećano pigmentiranje ostavlja tamnije tragove na koži lica, bradavice dojki su tamnije, kao i uzdužna  linija na trbuhu. Sve se to gubi nakon poroda.

 

     

e-mail:

Informacije i pitanja: drEsma@beba.ba
Podrska korisnicima: Safet@beba.ba